Literární kavárna

Literární kavárna

úterý 20. března 2012 v 16 hodin v cukrárně Romance

Pravidelné setkání s přáteli knížek. Jako hosta přivítáme spisovatelku Věru Fojtovou, která nám představí novou knihu.

Doplněno o článek z HL a fotografie.


V úterý 20. března zaplnili cukrárnu Romance milovníci knih. Konala se zde totiž další Literární kavárna, ve které opět nebyla nouze o zajímavého hosta. Tentokrát jím byla spisovatelka Věra Fojtová, která u této příležitosti představila své dvě nové knihy.

Jako první se známá spisovatelka rozpovídala o detektivce „Tramín s příchutí krve“.Kniha je první z řady vinařských krimi. Musím se přiznat, že jsem byla nakladatelstvím oslovena, zda bych tyto krimi z vinařského prostředí nechtěla psát. Myslím si, že jsem tuto nabídku dostala nejen proto, že už jsem nějaké detektivky napsala, ale hlavně z toho důvodu, že jsem se ve vinařském kraji narodila a vyrostla. A to byl také důvod, proč jsem onu nabídku přijala, ačkoliv tento žánr není právě moje parketa. Viděla jsem v tom také příležitost, jak kraj proslavený vínem přiblížit širokému okruhu čtenářů,“ vysvětlila Věra Fojtová, která také prozradila, že další její detektivka z vinařského prostředí ponese název „Ryzlink ostrý jako nůž“. Objevit na pultech knihkupců by se měla pravděpodobně začátkem září.

Druhou knihou, kterou zde spisovatelka představila, je historický román „Prokletí lipovského dvora“ pojednávající o vraždě Jana Jindřicha, pána lipovského panství. „Prokletí lipovského dvora jak už naznačuje samotný název, je nejen příběhem plným násilí, bolesti a nenávisti, ale i zničených lidských životů. Při jeho napsání jsem byla inspirována skutečnou událostí, která se stala v první polovině 18. století a která se dochovala na zažloutlých soudních spisech. Postavy i místo celé tragédie jsou v mém příběhu smyšlené, vznikly pouze v mé fantazii a pravdivá zůstává jenom ta skutečnost, že na jednom panství v Čechách došlo k vraždě rytíře, kterou připravila a nastrojila manželka zavražděného s poddanými tak, aby vše vypadalo jako loupežné přepadení a vše nasvědčovalo tomu, že k vražednému útoku došlo zvenčí,“ uvedla Věra Fojtová.

Návštěvníky Literární kavárny čekalo kromě poutavého povídání Věry Fojtové také vyhlášení nového ročníku literární soutěže „Hustopečské brko“, nechyběl ani výčet knižních novinek, které jsou nyní k zapůjčení v hustopečské knihovně či medailonek tentokráte věnovaný slavnému anglickému spisovateli Charlesi Dickensovi. Atmosféru celého programu hudebně zpříjemnili žáci z místní Základní umělecké školy a tak se po skončení akce domů všichni vraceli obohaceni nejen literárně, ale i hudebně.

Text: Lukáš Hubatka


Přidat komentář





Obálkami v katalogu knih přispívají:

Vydavatelství CPressKosmasKnižní webKanzelsbergerLibrexPemicKosmasVltava StoresKnihyczDobrovský knihkupectvíČeské knihy

© 2011 Nová reklama. Webová prezentace je navržena s ohledem na pravidla přístupnosti.