Literární kavárna

Literární kavárna

17. 1. 2012 v 16 hodin v cukrárně Romance

Zveme všechny příznivce knih a čtení na další literární setkání.

Jako hosta přivítáme Miroslava Huptycha.

Doplněno o článek Z. Hádera z HL,


Hlavním hostem lednové Literární kavárny, kterou pravidelně pořádá Městská knihovna v Hustopečích byl tentokrát básník, aforista a ilustrátor Miroslav Huptych. Ten je výrazným představitelem směru, kterému se říká arteterapie. A co tento zajímavě znějící název v sobě skrývá?

„Arteterapie má několik způsobů využití. Patří sem poetoterapie, bilioterapie, dramaterapie, tancterapie, … Ale ta terapie, kterou nejvíc my vnímáme je terapie malováním,“ objasňuje nám tento pojem výtvarník Miroslav Huptych. „Pacienti malují pod vedením terapeuta a pak si o tom povídají. Nalézají v těch obrázcích něco důležitého pro svůj život a skrze ně se o sobě více dozvídají.

S ilustracemi Miroslava Huptycha se můžete setkat na mnoha místech. Známé jsou především jeho kalendáře a ilustrace knih, které obdařil svými kolážemi. Této svébytné výtvarné technice se věnuje již 30 let.

„Léta jsem stříhal a lepil koláže vedle psaní básniček. Vlastně to jde tak nějak vedle sebe. Před sedmi lety jsem se naučil dělat tyto obrázky ne ručně, ale pomocí počítače, což je úplně jiná práce. Ilustroval jsem 40 knih, 27 kalendářů a asi 130 knižních obálek. Je v tom spousta práce a inspirace,“ vysvětluje Miroslav Huptych a přidává jeden zajímavý postřeh. „Někde jsem četl, že kolážisté jsou bezrucí Rafaelové. Spousta básníků má fantazii, ale má levé ruce.

Protože v únoru letošního roku uplyne 100 let od narození výtvarníka Jiřího Trnky, přichystali pořadatelé pro návštěvníky i rozsáhlý medailónek o jeho životě. Návštěvníci se v něm dozvěděli celou řadu zajímavých informací o tomto významném českém umělci, které v běžných učebnicích nenajdete. (Ing. Zbyněk Háder)

Přidat komentář





Obálkami v katalogu knih přispívají:

Vydavatelství CPressKosmasKnižní webKanzelsbergerLibrexPemicKosmasVltava StoresKnihyczDobrovský knihkupectvíČeské knihy

© 2011 Nová reklama. Webová prezentace je navržena s ohledem na pravidla přístupnosti.