LITERÁRNÍ KAVÁRNA s Františkem Niedlem

LITERÁRNÍ KAVÁRNA s Františkem Niedlem

19. března v 16 hodin v cukrárně Romance

Nečekaná sněhová nadílka se 19. března podepsala i na programu Literární kavárny v cukrárně Romance.Původně plánovaný host spisovatel František Niedl totiž nemohl dorazit, náhradní téma musely knihovnice nachystat na poslední chvíli. Nakonec byla Literární kavárna věnována slavným bratrům ze Soluně, slovanským věrozvěstům a moravským patronům Cyrilovi a Mětodějovi. Ti přišli na Velkou Moravu r. 863 na pozvání knížete Rastislava, vytvořili písmo hlaholici a prosadili staroslověnštinu jako bohoslužebný jazyk. „Jelikož je letos rok Cyrila a Metoděje, tak jsme zvolili toto téma, letos to bude 1150 od příchodu slavných věrozvěstů na Velkou Moravu," dodala k výběru tématu knihovnice Jitka Horáková.

Knihovnice si pro účastníky kavárny nachystaly kromě zajímavostí ze života obou bratrů také malý vědomostní kvíz. Tři vylosovaní úspěšní řešitelé získali zajímavé knížky. Zajímavé informace padaly také o tom, kde jsou uloženy ostatky obou slavných patronů Moravy, nachystán byl i medajlonek o spisovatelce Jarmile Loukotkové a poezie od Vítězslava Nezvala. Prostor dostal také bořetický básník pan Damborský.

Květnovou literární kavárnu navštíví spisovatel a novinář Jan Zlatohlávek, jehož doménou a věčným tématem jsou ženy. Vzhledem k tomu, že si v nadcházejícím měsíci připomeneme také Den matek, věnují knihovnice tento díl všem ženám.

(Text Š. Kadlečková, foto knihovna)

http://www.hustopece.cz/literarni-kavarna-o-slovanskych-verozvestech

Doplněna fotogalerie.



Přidat komentář





Obálkami v katalogu knih přispívají:

Vydavatelství CPressKosmasKnižní webKanzelsbergerLibrexPemicKosmasVltava StoresKnihyczDobrovský knihkupectvíČeské knihy

© 2011 Nová reklama. Webová prezentace je navržena s ohledem na pravidla přístupnosti.